Vitaminas C – kokiuose maisto produktuose jo yra?

Share this

 

 

Kas yra vitaminas C?

Vitaminas C yra vandenyje tirpstantis vitaminas. Jo įsisavinimas prasideda jau burnos ertmėje, bet daugiausiai įsisavinama plonojoje žarnoje. Palyginti su kitais vitaminais vitaminas C pakankamai greitai pašalinamas iš inkstų. Vitamino C didžiausia koncentracija yra posmegeninėje liaukoje ir antinksčiuose.

Kada reikia vartoti vitamino C turinčių maisto papildų?

Jei žmogaus kasdienėje mityboje yra vaisių ir daržovių, visiškai pakankamą vitamino C kiekį gali gauti su maistu. Jei vis dėlto valgo nesubalansuotą maistą, tad, be abejo, reiktų papildomai vartoti vitamino C turinčius preparatus.

 

Svarbiausi vitamino C šaltiniai maiste

Maisto produktai

vitaminas C, mg/100g

Juodieji serbentai

177

Juodųjų serbentų sultys (pramoninės)

30

Petražolių lapai

150

Krienai

114

Paprika

138

Nevirti Briuselio kopūstai

112

Virti Briuselio kopūstai

85

Kiviai

71

Nevirti žiediniai kopūstai

73

Virti žiediniai kopūstai

49

Žemuogės

64

Špinatai

52

Baltieji gūžiniai kopūstai

42

Kopūstai, rauginti

20

Citrusiniai vaisiai (vidutiniškai)

44

Citrinos

51

Apelsinai

49

Apelsinų sultys (pramoninės)

44

Greipfrutai

44

Greipfrutų sultys (pramoninės)

43

Mandarinai

30

Bulvės (rudenį)

20

Bulvės (pavasarį)

10

Bulvės, virtos su lupena

15-5

Pomidorai

25

Obuoliai

12

Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.